Ik had mij reeds enige tijd voorgenomen "Het Geuzenboek" van Louis Paul Boon (1912-1979) te lezen. Boon wordt regelmatig gerekend tot het rijtje van de grote Vlaamse schrijvers. Ik geef toe dat ik een beetje laat ben....het zgn. "Boonjaar" is voorbij. Een berichtje als dit is dus ook niet meer zo speciaal. Toch wil ik nog iets kwijt over dit boek. Ik had het boek reeds een tijdje klaar liggen maar de meer dan 700 pagina's schrikken toch wat af. Ik heb ook nooit begrepen wat iedereen zo bijzonder aan dit boek vond. Ook de stofomslag die men gebruikelijk ziet is inmiddels gekend. Het is een afbeelding gekend van het schilderij "De moord op de onnozele kinderen" van Pieter Bruegel de Oude.
Ik herinner mij nog vrij goed de berichtgeving over het overlijden van Boon. Iedereen had het over hem...maar waarom werd hij later op school nooit geklasseerd bij de te lezen auteurs. Vermoedelijk heb ik toevallig leerkrachten Nederlands gehad - tijdens mijn studies middelbaar onderwijs - die deze auteur maar niets vonden. Niet dat Boon op een verboden lijst stond. Neen, maar op de één of andere manier heeft men mij nooit gestimuleerd om hem te lezen.
"Het Geuzenboek" zou Boon hebben voltooid enige maanden voor zijn dood. Het werk wordt gerekend tot een trilogie (Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht; De zwarte hand, of het anarchisme van de negentiende eeuw in het industriestadje Aalst) waar de sociale ontwikkelingen in Vlaanderen in romanvorm worden beschreven. Boon heeft hier iets te vertellen: de kleine man is altijd de kop van jut. Oorlogen worden gevoerd, ...en de kleine man is het slachtoffer. Degene die aan de basis ligt van de ondergang van de kleine man wordt dan ook vrij hard aangepakt. Zo krijgen we in "Het Geuzenboek" kennis met de "kleine kantjes" van Keizer Karel, Filips II en Willem van Oranje. Ja, ook Willem van Oranje, de Zwijger, krijgen we hier toch wel vanuit een ander perspectief omschreven : twijfelend, geen empathie voor het gewone volk dat in opstand komt.....Of deze kritiek terecht is weet ik niet. Het nodigt in ieder geval uit om één en ander eens verder te bekijken.
De periode van de opstand tegen de Spanjaarden, het optreden van Alva worden hier ook vrij confronterend omschreven. Het zet een mens aan het denken. Vreemde troepen, opstand van de bevolking zelf, alleenheersers, wreedheden, onrecht, armoede en honger .....brandend actueel als je het mij vraagt.
"Het Geuzenboek" is echt een aanrader. Ik ga in ieder geval nog meer van Boon lezen.
Bibliografie:
Louis Paul Boon , Het Geuzenboek, Amsterdam Uitgeverij De Arbeiderspers - Em. Querido'sUitgeverij B.V.
zie ook
Geen opmerkingen:
Een reactie posten