maandag 20 mei 2013

Ed Schilders - Vergeten boeken

Een boek kan je alleen al met de titel uitnodigen er een exemplaar van aan te schaffen. Wat te denken van : "Vergeten boeken. Literaire curiosa en rariora, boekenvrienden en bibliomanen" ? De auteur - Ed Schilder  - doet je toch wel even stilstaan bij het gegeven dat je nooit alle boeken kan verzamelen en/of ze zelfs vinden. 
 
In het boek komen we via diverse stukjes - die toch wel enig verband met elkaar hebben - één en ander te weten over wat er zoal bestaat in het wereldje van de literaire curiosa. Het boek leert ons van het bestaan van allerlei personages die voor het boekwezen toch wel een belangrijke rol hebben gespeeld. Wat te denken van ene Poggio Bracciolini (1380-1459)? Deze Italiaanse kerkelijk diplomaat, schrijver, humanist vond op zijn reizen door Europa langs kloosters en hoven manuscripten van de klassieken die men toen al als verloren beschouwde (1) Dit terugvinden van allerlei oude manuscripten (je gaat direct bijna denken dat Bracciolini het begrip Renaissance vertegenwoordigt (2)) heeft tot gevolg dat we in onze maatschappij voor sommige zaken een heel andere kijk op de zaken hebben gekregen. Er zijn dus wel degelijk steeds personages geweest die op zoek gingen naar verloren boeken. Ander belangrijk persoon betreft Holbrook Jackson (1874-1948). Hij is de auteur van boek "The anatomy of bibliomania". Het zou gaan om een boek die een reeks antwoorden wist te vinden op allerlei vragen die te maken hebben met boeken.

Ik bewonder de auteur voor zijn opzoekwerk. Hij leerde mij weer heel wat bij over het boekwezen en vooral....er zijn nog heel wat boeken die ik zou willen vinden en lezen.

-----  
(1) Ed Schilders, "Vergeten boeken. Literaire curiosa en rariora, boekenvrienden en bibliomanen.", W & L Boeken, Amsterdam, 1986, 10-11 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten