woensdag 30 oktober 2013

London calling (I) - Kensington Gardens , Hyde Park & Apsley House

Het is dan toch werkelijkheid geworden....Londen. Eindelijk heb ik deze stad bezocht. De ervaring was zo overrompelend dat ik één en ander kwijt wil via enkele berichten. Waarom enkele folders opbergen in een doos - om dan door een boekenjager later te worden gevonden... . Ik wil niet dat er gewoonweg enkele foldertjes verdwijnen in een kast.   
De reis (24/28-10-2013) hebben we gemaakt met de Eurostar en alleen al dit zou ik in enkele berichten kunnen beschrijven. Het is uiteindelijk toch opmerkelijk dat je in zeer korte tijd naar een heel andere wereld wordt gevoerd (1).

We kwamen al gauw vrij vlot in Londen aan en na een snelcursus "subway", en wat zoeken naar het hotel, kwamen we toch wel op onze bestemming.



Daar we in de wijk Queensway verbleven konden we snel "Kensington Gardens" vinden waar je opeens in een zeer rustige plaats vertoeft (2). Knap toch dat de Britten zo verfijnd en trots omgaan met hun parken. Hier kunnen we nog wat van leren. Het was een leuke rustbrenger na een toch wel vermoeiende zoektocht naar het hotel.  Deze terreinen waren verbonden met "Nottingham House" dat in 1689 door William III werd  omgevormd tot "Kensington Palace". Dit park was initieel niet open voor het publiek. Het was Koning George II die het park opende - enkel op zaterdagen voor "respectably dressed people". William IV opende het park het hele jaar door. (3)
In het park is de aanwezigheid van eekhoorns (squirrel) toch wel opmerkelijk.




Alhier in Vlaanderen moet je al veel geluk hebben om in een boswandeling er even kort één te zien. In dit park zag ik op zeer korte tijd meer eekhoorns dan ik mijn hele leven moet hebben gezien. Ze zijn van een andere soort dan deze die we hier kennen. Opzoekwerk leerde mij dat wij alhier te maken hebben met de zgn.  Sciurus vulgaris, de alom gekende rode eekhoorn. De eekhoorn die wij in het park zagen was een grijze soort. Deze blijkt ooit in het Verenigd Koninkrijk te zijn geïntroduceerd en heeft de rode eekhoorn teruggedreven tot het noorden van de eilanden (4). Het gaat om de Eastern Grey Squirrel (sciurus carolinensis). De eerste introductie - van deze soort - waarvan men weet gebeurde in 1867 in Cheshire (5). We hebben op zeker moment een prachtige achtervolging gezien van een hond op zo'n grijze eekhoorn en het diertje zocht al gauw een boom op. Zouden de Britse honden kwaad zijn op deze indringer(s)?
Een werkelijk prachtig "eiland" in Kensington Gardens zijn de "Italian Gardens".


De constructie zou zijn opgericht als geschenk van Prins Albert aan zijn vrouw "Queen Victoria" (6) (7). Voor de liefhebbers; in de films "Bridget Jones The Edge of reason" en "Wimbledon" is deze locatie ook te zien...(8) Ik herinner mij inderdaad de knotsgekke scene (gevecht) tussen Hugh Grant en Colin Firth.

Verder wandelden we dan richting Hyde Park waar we "Diana Memorial Fountains" zagen.(9)  

In Hyde Park - The Serpentine zijn er ook heel wat zwanen te zien.  
 

Heeft er niet direct iets mee te maken, doch ik dacht op dat moment aan een passage in het boek van Tim Birkhead.

"In Engeland waren knobbelzwanen koninklijk bezit. De zwanen op het laagste rak van de Theems worden nog altijd uit naam van de kroon geclaimd door het hoofd van de hofhouding en door twee 'eerzame gilden', het wijnkopersgilde en het lakensverversgilde. Deze werden al in de vijftiende eeuw met dit recht van zwaandrift begiftigd. Hoewel de zwanen zich in het vrije veld bewogen en niet tam waren, werden ze nauwlettend bewaakt en tijdens een jaarlijkse plechtigheid van een eigendomsmerk voorzien.(...)"(10)  

Ik denk ook even aan de vele concerten die er hier in Hyde Park al zijn doorgegaan. Bekendst is misschien wel het concert dat de Rolling Stones gaven op 5 juli 1969 dat werd opgedragen aan de twee dagen hiervoor overleden Brian Jones. Mick Jagger begon het concert met het voordragen van - een deel van - het gedicht Adonaïs, dat Percy Byssche Shelley (1792-1822) schreef  ter gelegenheid van het overlijden van John Keats (1795-1821). Jagger zou volgende verzen hebben voorgelezen (11) :
   
Peace, peace! he is not dead, he doth not sleep
He hath awakened from the dream of life
'Tis we, who lost in stormy visions, keep
With phantoms an unprofitable strife,
And in mad trance, strike with our spirit's knife
Invulnerable nothings. — We decay
Like corpses in a charnel; fear and grief
Convulse us and consume us day by day,
And cold hopes swarm like worms within our living clay.
The One remains, the many change and pass;
Heaven's light forever shines, Earth's shadows fly;
Life, like a dome of many-coloured glass,
Stains the white radiance of Eternity,
Until Death tramples it to fragments. — Die,
If thou wouldst be with that which thou dost seek!
Follow where all is fled!
...
Wat dom van mij! Totaal vergeten om "Speakers corner" op te zoeken! Volgende keer dus. Reden was onder andere dat voor de aankomst op onze bestemming we passage zagen van een ruiterijstoet. Prachtig tafereel dat we zomaar kregen "en passant".


Maar eigenlijk waren we op weg naar Apsley House....of beter gekend als het Wellington Museum. Dit situeert zich aan Hyde Park Corner. Apsley House - genoemd naar Baron Apsley - kwam in 1807 in het bezit van de familie Wellesley.

"The first Duke of Wellington" ( Arthur Wellesley - 1769-1852) is  gekend voor de slag van Waterloo (1815) waar aan de heerschappij van Napoleon voorgoed een einde werd gesteld. Later werd Wellington zelfs eerste minister.(12)

In het huis zien we objecten die te maken hebben met de loopbaan van Wellington. Ooit lees ik nog eens een boek van deze fascinerende persoon. Ik wou voornamelijk de kunstcollectie eens van nader bekijken. Dit kan ik iedereen aanraden. Ga eens naar een minder gekend museum. Je doet er steeds opmerkelijke ontdekkingen.(13) Wat te denken van "The Eavesdropper" van Nicholas Maes (14); of "The smokers" van Adriaan Brouwer (15).  "The dining room" met de schilderijen van alle toenmalige Europese vorsten was fenomenaal. Opvallend is ook dat Wellington één en ander verzamelde van Napoleon.

Bij het verlaten van het museum hebben we ook even kunnen genieten van Wellington Arch dat werd gebouwd tussen 1825-1827.(16) Dit monument hebben we niet bezocht.

Mogelijks doe ik dit later nog eens...want Apsley House wil ik nog eens bezoeken......


 



(1) zie eerdere plannen om een tunnel te graven in bericht :
http://twaut.blogspot.be/2013/03/tijdsdocument-1.html
(2) http://www.royalparks.org.uk/parks/kensington-gardens
(3) B. Weinreb en C. Hibbert (ed.), "The London Encyclopaedia ", Macmillan, Londen, 1993, 436-437.
(4)  http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/dieren-in-nesten/de-eekhoorn_3041.aspx
(5) http://www.env.gov.bc.ca/wld/documents/ce19breummer.pdf
(6) http://www.royalparks.org.uk/parks/kensington-gardens/kensington-gardens-attractions/italian-gardens
(7) zie pagina met oude foto's http://www.supporttheroyalparks.org/explore/tiffany_fountains/photos/album/451#!prettyPhoto
(8) http://www.royalparks.org.uk/parks/kensington-gardens/about-kensington-gardens/kensington-gardens-in-film
(9) http://www.royalparks.org.uk/parks/hyde-park/hyde-park-attractions/diana-memorial-fountain
(10) Tim Birkhead , De wijsheid van vogels. Een geïllustreerde geschiedenis van de ornitologie, De Bezige Bij, Amsterdam , 2008, 232.
(11) http://en.wikipedia.org/wiki/Adona%C3%AFs
(12) http://www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/apsley-house/history-and-research/history/
(13)http://www.english-heritage.org.uk/content/imported-docs/a-e/apsleyhouseartcatalogue.pdf
(14) http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/the-eavesdropper
(15) http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/the-smokers
(16) http://www.english-heritage.org.uk//daysout/properties/wellington-arch/

woensdag 23 oktober 2013

L'exécution

In een recent bericht (1) had ik het over "L'exécution" van Robert Badinter. Dit boek van de Franse advocaat en politicus ontdekte ik via een uitzending van het radioprogramma Friedl. Het ging om de uitzending met Walter Van Steenbrugge (2). Enige tijd later kwam deze boekenjager het bewuste boek tegen. Ik laat het inmiddels nooit meer liggen en zou het aan iedereen die interesse heeft in recht, recht studeert of ambities in dat verband heeft kunnen aanraden. 
 
 
In dit boek vertelt Robert Badinter (geb. 1928) over zijn loopbaan en over zijn taak als advocaat van Roger Bontems die samen met ene Claude Buffet werd vervolgd voor twee moorden. Beide werden ter dood veroordeeld. In 1972 werd de straf ook voltrokken. Iets meer dan 40 jaar geleden.
 
Later zal Badinter nog een levenswerk maken van de afschaffing van de doodstraf in Frankrijk. Daarover gaat het boek "L'abolition". Beide boeken zijn toch wel een bijzondere getuigenis van een moedig man die een levensmissie heeft en met succes heeft afgerond.

Ik denk ook bij Badinter aan het gegeven dat alles steeds een nader onderzoek vereist.

(1) http://twaut.blogspot.be/2013/10/joos-friedl-en-radio-1.html
(2) http://www.radio1.be/programmas/frdl/archief


 

dinsdag 22 oktober 2013

Joos(t) mag het weten

We weten dus niet waarom het programma Joos is afgevoerd......Joost mag het weten. Deed mij denken aan de sketch van André Van Duin (1). Het spreekwoord "Joost mag het weten" heeft een toch wel bijzondere verklaring. Er zijn twee mogelijkheden. Vooreerst is het zo dat Joost één van de vele namen voor de Duivel is. Anderzijds zou het afkomstig zijn van het Javaanse woord : dejoos en dat zou uit het Portugese Deos komen, hetwelk God betekent.....dus : God mag het weten.(2)



(1)  http://www.youtube.com/watch?v=oq3fy08UOPM
(2) K. TER LAAN , Nederlandse spreekwoorden/spreuken en zegswijzen, Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1981, 166.

maandag 21 oktober 2013

Joos, Friedl en radio 1

Iedereen heeft momenteel een mening over het afvoeren van het radioprogramma "Joos" op radio 1. We zijn plotseling allemaal - terecht - verontwaardigd. Wat de echte reden is? Wie zal het zeggen? 
 
Voor één keer wil ik meehuilen met de wolven. Ik kan het niet genoeg herhalen....een schande is het als een programma door een openbare omroep wordt afgeschaft die een meerwaarde was voor de luisteraar. Is het alternatief dan te luisteren naar oppervlakkige radioprogramma's en presentatoren met een "joepie-mentaliteit" die dan nog is af en toe via telefoonspelletjes hun medemens foppen, belachelijk maken; of zitten mee te zingen. Ja dit is het alternatief. We zijn van de joepie-generatie die alles leuk en hapklaar geserveerd krijgt, foute informatie over songs krijgt en bij momenten zich mag wanen in één of andere discotheek afgaande op het soort muziek die sommige zenders thans programmeren.
 
Ik vond het bijvoorbeeld een ware schande dat het boekenprogramma Friedl niet meer werd verder gezet....wat was hier dan het alternatief? Wel....... zonder Friedl had ik heel wat literatuur gemist; ik ontdekte boeken als Karakter van Bordewijk, Pieter Bas van Bomans en l'exécution van Robert Badinter. Het zette mij aan tot het lezen van Elsschot. Neen dit was voor mij een programma dat mij op zondagvoormiddag enige cultuur kon bijbrengen. Zo gaat dit blijkbaar....cultuur heeft hier in Vlaanderen geen waarde meer. Over cultuur denkt men na in termen van cijfers. Spijtig toch.