dinsdag 30 april 2013

Frontliteratuur (IV) - Elmire Van Der Biest

In de dichtbundel van ene Elmire Van Der Biest - weduwe H.J. Rustin - getiteld "Kleine Gedichtjes" vinden we twee gedichten terug die handelen over de eerste wereldoorlog.
 
 
Het gedicht "Aan den IJzer" is opgedragen aan hare Majesteit Koningin Elisabeth, Koningin der Belgen, tot aandenken van 11 november 1918. Het andere gedicht is toch speciaal en handelt over de vrees en onzekerheid die er moet geweest zijn bij de mensen op het thuisfront. Deze gevoelens hebben ook te maken met oorlog. Zij die achterblijven en in onzekerheid leven. Het gedicht heeft als titel "Vader komt weer".
 
 
 
Het gedicht is opgedragen aan juffrouw Ghisleine Tijckmans.
 
Van de auteur heb ik voorlopig geen verdere gegevens. Deze dichtbundel dateert van 1926 en behoort blijkbaar tot het Morgenrood Fonds - Letterkundige uitgeversgroep. Ik neem aan dat de uitgever "De Dageraad" betreft.
 
 
 

maandag 29 april 2013

Frontliteratuur (III) - August Van Cauwelaert (I)

August Van Cauwelaert (1885-1945) behoort ontegensprekelijk tot de categorie van auteurs waarvan je je de vraag kan stellen waarom ze niet meer bekend zijn.


August Van Cauwelaert werd op 31 december 1885 geboren te Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Vlaams-Brabant). Hij deed zijn middelbare studies te Hoogstraten. Zijn doctoraat in de rechten behaalde hij aan de Universiteit te Leuven. Tijdens zijn studententijd nam hij actief deel aan de Vlaamse Studentenbeweging. Vanaf 1911 was hij ingeschreven aan de balie te Antwerpen. Hij was tevens de stichter en redacteur van het geïllustreerde damestijdschrift "De Lelie" (1909-1914). Ook was hij redactielid van Vlaamsche Arbeid. Dit was een Vlaams literair tijdschrift (1905-1913 , 1919-1930). Hij publiceerde voor de eerste wereldoorlog twee dichtbundels : Verzen (1909) en Verzen, nieuwe reeks (1913).  

In 1914 trad hij als vrijwilliger in het leger. Hij werd als officier zwaar gewond en
herstelde moeizaam. Na de oorlog begon hij een carrière in de magistratuur. In mei 1919 werd hij initieel Vrederechter te Kontich. Later werd hij rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen. In die hoedanigheid werd hij soms ook aangesteld als bijzitter in het Hof van Assisen. Later werd hij Politierechter te Antwerpen. Vanaf 1924 nam hij de leiding over van Jules Persyn (1878-1933) van het literair tijdschrift "Dietsche Warande en Belfort". August Van Cauwelaert kwam te overlijden te Antwerpen op 4 juli 1945.

In de dichtbundel "Liederen van droom en daad" die werd gepubliceerd in 1918 worden we geconfronteerd met een auteur die een plaats tracht te geven aan de ervaringen die hij heeft opgedaan aan het front. De ervaringen die in dichtvorm worden weergegeven zijn werkelijk zeer ontroerend. Oorlog is geen pretje. Brandend actueel als je het mij vraagt. In het gedicht "Afscheid" heeft Van Cauwelaert het over de ervaring van gewond te raken aan het front. Ontroerend en knap geschreven. Zonder  grootspraak.



In dezelfde dichtbundel is er eveneens een gedicht opgedragen aan Fritz Francken.

Bibliografie

- August Van Cauwelaert, "Liederen van droom en daad", C.A. Van Dishoeck, Bussum, 1918, 79.

- Dietsche Warande en Belfort, november 1945, nr. 6, 408

- R. Victor, De Antwerpse juristen en de letterkunde, Rechtskundig Weekblad, 1980-81, 839

- foto komt uit

J. Den Haan, J. Hulsker, G. Schmook, G. Stuiveling en A. Westerlinck, Honderd schrijvers van onze eeuw, Daamen/De Sikkel, Den Haag/Antwerpen, 1954, 19. 

- http://schrijversgewijs.be/schrijvers/van-cauwelaert-august/

- voor Fritz Francken zie mijn eerder bericht
http://twaut.blogspot.be/2013/03/frontliteratuur-1-fritz-francken-1.html



vrijdag 12 april 2013

Meneerke Peeters

In het boek "Studentenkosthuis "Bij Fien Janssens"" van Ernest Claes is er een vermelding dat de band- en tekstversiering van PIL zijn. Het zijn eenvoudige en grappige tekeningen. Toch zie je dat de tekenaar talent heeft.


Pil is het pseudoniem voor Joë Meulepas (1915-2007). Hij is vooral gekend als tekenaar van "Meneerke Peeters". Het betreft een strookstrip met als hoofdfiguur een mannetje met een zeer dikke neus die absurde dingen meemaakt. Hier kan een mens alleen maar vrolijk van worden. De strip verscheen dagelijks in de krant De Standaard (1957-1983).



    

Bron

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF27082007_057
Ernest Claes, Studentenkosthuis "Bij Fien Janssens", Davidsfonds, Leuven, 1950, 134
PIL, Meneerke Peeters. Stop-comics van pil, Uitgeverij Heideland-Orbis N.V. - Hasselt, 1972


zie over Ernest Claes ook een andere blog http://twaut.blogspot.be/2013/03/twistgesprek-door-ernest-claes-en-filip.html

maandag 1 april 2013

Fons Van de Maele (II)

Een bloemlezing van "verzekens" van Fons Van de Male (1878-1938) samengesteld door Jef De Geest naar aanleiding van de hulde aan de werkman-dichter gebracht bij de 25e verjaring van zijn overlijden met een ten geleide door Albe toont aan dat deze auteur toch wel gewaardeerd werd. Albe is het pseudoniem voor Renaat (Renatus) Antonius Louisa Joostens (1902-1973): Vlaams dichter, roman- en toneelschrijver, essayist en schrijver van kinderboeken.  

  
Hierbij een detail van het onderschrift bij de foto


In deze bloemlezing vond ik dit toch wel leuk "versje" :


Biografie:
http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/m/maele_fons_van_de.html

"Verzekens van Fons Van de Maele werkman-dichter.", Katholieke Uitgeversmaatschappij S.V. De Arbeiderspers, Brussel, 1963, 59. 



zie ook
http://mechelen.mapt.be/wiki/Renaat_Joostens